به گزارش تابناک مازندران، با نزدیک شدن به نوروز باستانی، بانوان هزارجریبی پخت نان محلی با تنور خانگی را آغاز میکنند. این نان را "خاشِکِ نون، رِزِه نون یا اغوز دله نون هم میگویند.
مواد اولیه:
آرد گندم، مایه خمیر، تخم مرغ یا تخم غاز، شیر، شکر،گردو، روغن جامد، و نمک.
روش پخت:
ابتدا آرد الک شده را در لگن ریخته، مایه خمیر و نمک را اضافه میکنند.
روغن جامد را گرم کرده تا مایع و کمی ولرم شود. شیر را جوشانده و ولرم میکنند، شکر را با آب گرم حل کرده و تخم مرغ را شکسته و در ظرفی میریزند.
همه ی این مواد را داخل آرد ریخته و با هم مخلوط میکنند (آریشه کردن میگویند) و با دست ورز داده و خمیر که آماده شد، لای سفرهای پیچیده و یک ساعت صبر میکنند تا آماده پختن شود.
در این فاصله تا خمیر آماده شود گردو و شکر را آسیاب کرده تا برای مغز نان استفاده شود. وقتی خمیر آماده پخت شد (خمیر بموُئِن) چند خانم با کمک هم چانههای کوچکی از خمیر را بر میدارند و داخل آنرا با مخلوط مغز گردو و شکر آسیاب شده، پر میکنند.
تنور گِلی خانگی را با هیزم خشک گرم کرده و بانویی باتجربه، یک به یک این نانهای کوچک را به تنور داغ میچسباند و ده دقیقه صبر میکند تا نان کاملا بپزد و سپس آن را از تنور بیرون آورده، با آنکه دستان زحمتکش او از داغی تنور سوخته و صورتش سرخ شده، اما کِشتاک کودکان خانواده (نان کوچک مخصوص بچهها) را از یاد نمیبرد. نانهای پخته شده را در سفرهای میپیچند و در جای خنک میگذارند.
اغوز دله نون را در ایام نوروز برای پذیرایی از مهمان روی سفرهی نوروز میگذارند.
من وقتی این نان را میخورم، به این میاندیشم که آیا فرزندان هزارجریب مازندران در آینده هم از این آغوزدله نون خواهند پخت یا این سنت چند صد ساله فراموش خواهد شد؟
نجما نجار