این طرح با اصل ۵۰ قانون اساسی که در آن بر حقوق این نسل و نسل‌های آینده در قبال محیط‌زیست تأکید شده مخالفتی آشکار دارد و با بسیاری از معاهدات بین‌المللی و تعهدات جهانی مغایر است.
کد خبر: ۲۱۷۵۷۹
تاریخ انتشار: ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۹ 24 April 2016

به گزارش تابناک مازندران، به دنبال موج مخالفتهای کارشناسان، دلسوزان محیط زیست و مردمی که تبعات دستکاری های بزرگ در مناطق کشور را لمس کرده بودند نسبت به انتقال آب دریای خزر به سمنان، اینبار شوری آش دولت آنقدر زیاد شد که داد نماینده طیف دولت را هم درآورد.

سایت خبری تابناک مازندران نیز چندی پیش در خبری به انتقاد از این طرح و حمایت رئیس جمهورهای فعلی و قبلی از یک پرژه ضد محیط زیست پرداخته بود و حالا علی‌اصغر یوسفنژاد نماینده مردم ساری و میاندورود که تا همین چند ماه پیش معاون وزیر اقتصاد بود و الان نیز با لیست طرفداران و حامیان دولت به مجلس راه یافته با صدور نامهای سرگشاده به رئیس دولت یازدهم از آنچه آنرا طرح غیرقابل اجرا دانست، انتقاد کرد.

متن نامه نماینده مازندران به حسن روحانی رئیس جمهور به این شرح است:

"بسم الله الرحمن الرحیم

ما طبیعت را از پدرانمان به ارث نبرده‌ایم؛ بلکه از فرزندانمان به امانت‌گرفته‌ایم

جناب آقای دکتر حسن روحانی؛ ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

سلام‌علیکم

من ازجمله کسانی بودم که در انتخابات ریاست جمهوری از شما حمایت کرده و فی الحال نیز ازنظر سیاسی قصد و نیّتم حمایت از دولت است.

اما آنچه مرا بر آن داشت تا این نامه را برای شما قَلمی کنم موضوع «انتقال آب دریای خزر به استان سمنان و کویر مرکزی ایران» است که چند صباحی است به اصلی‌ترین نگرانی دوستداران محیط‌زیست، رسانه‌ها و مردم مازندران بدل شده است.

این‌جانب اظهارات جنابعالی در جمع مردم سمنان را شنیدم و احساس می‌کنم طرح این موضوع توسط افرادی که سال‌هاست به دنبال اجرای این طرح هستند شمارا در برابر مردم قرار می‌دهد و بدیهی است که این به سود شما و دولت یازدهم نیست.

مقصود اصلی از تقریر این نامه ارائه پاسخی کارشناسی و مناسب برای توجیه همه‌جانبه این طرح و روشنگری افکار عمومی در سطح مازندران و کشور است.

موضوع «انتقال آب دریای خزر به استان سمنان و کویر مرکزی ایران» متأسفانه ریشه‌ای تاریخی دارد و هرازگاهی در دولت‌های مختلف به بهانه تأمین آب کشاورزی، صنعتی و شرب استان سمنان مطرح می‌شود.

در جایگاه نماینده منتخب مردم ساری و میان‌درود و یکی از دوستداران جدی منابع طبیعی و محیط‌زیست نگرانی جدی خود را بابت اتخاذ تصمیمات شتاب‌زده، آن‌هم در چنین موضوعات مهمی ابراز می‌دارم و معتقدم که چنین طرحی، با این وسعت و اهمیت نباید دستمایه تصمیمات عجولانه و مقطعی شود.

طرح چنین مسئله‌ای فراتر از یک شهر، استان و یک دستگاه است و نه‌تنها بر مردمان امروز، بلکه بر نسل‌های آینده اثر می‌گذارد و حیطه تأثیرش حتی از مرزهای ایران فراتر می‌رود؛ بنابراین انتظار می‌رود دستگاه‌های مسئول در این امر من‌جمله سازمان حفاظت از محیط‌زیست، منابع طبیعی و وزارت نیرو حساسیت به‌مراتب بیشتری نسبت به این موضوع نشان دهند و طرح‌هایی عملی، واقع‌بینانه و توجیه‌پذیر را جایگزین این طرح کنند.

مایه تعجب و نگرانی است که چنین طرحی، احساسات مسئولان استانی و نهادهای تخصصی مازندران و کشور را تحریک نکرده است. آن‌هم درحالی‌که تجربه تلخ دریاچه ارومیه، زاینده‌رود و تالاب گاوخونی و نظایر آن پیش روی ماست، اما به نظر می‌رسد هنوز از خشم طبیعت درس نگرفته‌ایم.

پوشش گیاهی منحصربه‌فرد مازندران با جنگل‌های هیرکانی کهن، گیاهان خاص البرز، چشمه‌های آب زیرزمینی، کوهپایه‌های بکر و طبیعی، تالاب‌های زیبا و... همگی بخشی از سرمایه طبیعی کشور ماست که با اجرای این طرح با خطراتی جدی و جبران‌ناپذیر مواجه خواهد شد.

این طرح با اصل ۵۰ قانون اساسی که در آن بر حقوق این نسل و نسل‌های آینده در قبال محیط‌زیست تأکید شده مخالفتی آشکار دارد و با بسیاری از معاهدات بین‌المللی و تعهدات جهانی مغایر است.

جناب آقای دکتر روحانی! بنده با توجه به‌کلی بودن، در نظر نگرفتن اصول کارشناسی، مخالفت گسترده دانشمندان و کارشناسان خبره محیط‌زیست و منابع طبیعی کشور و تأثیر ناگوار آن بر حیات اجتماعی و فرهنگی مردم مازندران این طرح را «غیرقابل اجرا» می‌دانم.

بنده اعلام می‌کنم که جدا با این مکانیزم دستوری ـ اداری، بدون دقت و توجه کافی به مبانی نظری و کارشناسی و اخذ نظر و رأی مردمی که قرار است میزبان این طرح باشند، مخالفم و معتقدم اجرای این طرح باعث کاهش سطح آب، افزایش آلودگی به جهت دست‌کاری در اکوسیستم طبیعی و افزایش مشکلات ناشی از شوری آب و به‌طورکلی بر هم خوردن تعادل زیست‌محیطی منطقه‌ای طلایی همچون مازندران خواهد شد.

انتقال آب از ۲۳ متر پائین تر از سطح دریا به ارتفاع بیش از ۲ هزار متری نه‌تنها ازنظر اجرایی به‌شدت محل شک و تردید است بلکه ما را متحمل هزینه‌های هنگفتی خواهد نمود که در شرایط فعلی اقتصاد کشور، فاقد هرگونه توجیه علمی و عقلانی است.

متأسفانه محیط‌زیست در طول سال‌های گذشته کارنامه مناسبی از خود به‌جای نگذاشته و انتظار می‌رود برای حفظ هویت خویش، اینک مستقیماً وارد کارشده و اظهارنظر کند و من منتظر اظهارنظر سریع، صریح و کارشناسانه سازمان حفاظت از محیط‌زیست کشور در مورد این مسئله مهم و حیاتی هستم!

همان‌گونه که وقتی به نمایندگی دولت در مجلس از لوایح اقتصادی دولت دفاع می‌کردم، امروز نماینده مردم هستم و قدرت و وظیفه نمایندگی حکم می‌کند که در چنین مواقعی واکنش نشان دهم و بار دیگر یادآور شوم که از هیچ تلاشی برای توقف این طرح تا بررسی‌های کارشناسی دقیق‌تر فروگذار نخواهم کرد.

همچنین اعلام می‌کنم که برای توقف این طرح که در این مقال تنها بخش کوچکی از آثار مخرب آن را یادآور شدم، از تمام ظرفیت‌های قانونی خویش در مجلس و روش‌های نظارتی استفاده خواهم کرد تا این موضوع در مسیر مناسب خود پیگیری شود.

این‌جانب از نخبگان و مسئولان استانی می‌خواهم در برابر این اتفاق مهم حساسیت به خرج داده و همه آن‌ها را برای حراست از آینده فرزندان، سرزمین و طبیعتمان فرامی‌خوانم و متذکر می‌شوم که هیچ تعللی در این زمینه جایز نیست و تا خزر و اکوسیستم حواشی آن به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار نشده است باید کاری کرد.

جناب آقای رئیس‌جمهور، بنده دولت یازدهم را دولت محیط‌زیست می‌دانم و بر همین اساس امیدوارم ضمن رجوع دوباره به جزئیات این طرح و با در نظر گرفتن نظرات کارشناسان ذی‌ربط آن را از دستور کار خارج نمایید.

شک ندارم که اظهارات اخیر شما در جمع مردم سمنان درواقع بیان تمام راه‌های پیش روی دولت برای حل مشکل کم‌آبی این استان بوده است و بدین معنا نیست که دولت تدبیر و امید «طرح انتقال آب دریای خزر» را به جریان خواهد انداخت."

انتهای پیام/

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار