مرتضی نوریانی برای نسل جوان پژوهشگر و اهالی فرهنگ امروز نامی نه چندان آشنا است. حال آنکه مستقیم و غیر مستقیم خدمات بزرگی به فرهنگ ایران داشته است. وی ناوگان چاپ ایران را با ماشین آلات مدرن به روز ساخت.
کد خبر: ۴۷۷۳۲
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۳:۰۶ 14 June 2015

به گزارش تابناک - جزیره، مرتضی نوریانی در دوران کاری خود در فاصله سال های 1320 تا 1360 ناوگان صنعت چاپ ایران را از طریق فروش اقساطی ماشین آلات مدرن به روز ساخت. منش اخلاقی او در تجارت، آنچنانکه پس از گذشت سالها از درگذشتش همچنان بر سر زبان ها است، او را به چهره ای در خور توجه بدل ساخته است. کتاب "خدمت به فرهنگ ایران" که اخیراً منتشر شده به بررسی زندگی و کارنامه مرتضی نوریانی پرداخته است.

این کتاب با محور قرار دادن فعالیت های وی، فراز و نشیب های زندگی مرتضی نوریانی را در قرن حاضر دنبال کرده و در خلال آنها به معرفی فعالان و تحولات صنعت چاپ و نشر در ایران می پردازد. علاوه بر آن تلاش های مجدانه نوریانی در ابعاد مختلف فرهنگی موجب شده تا کتاب روایتی از تاریخ اجتماعی ایران معاصر باشد.

آنچنانکه از پیشگفتار برمی آید مولفان کتاب؛ دکتر سمیه سادت شفیعی و مجید خسروی با درک جایگاه نوریانی در صنعت و فرهنگ، کار مطالعاتی را بطور داوطلبانه آغاز و در طول شش سال گذشته علی رغم موانعی پیش برده اند. هرچند مولفان کتاب دیگر دسترسی به مرتضی نوریانی نداشته اند اما از طریق مصاحبه با پیشکسوتان و مدیران صنعت چاپ و نیز چهره های فرهنگی، و بهره گیری از اسناد دست اول نمای روشنی از وضعیت صنعت چاپ ایران و نقش نوریانی در توسعه این صنعت ترسیم نموده اند.
 
از دیگر دغدغه های نوریانی؛ آموزش و پرورش چاپکاران ماهر در فصل دیگری از کتاب با عنوان نوریانی و تحول آموزش در صنعت چاپ ایران مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده شده چگونه درک نقاط ضعف کار با ماشین آلات وارداتی و ضرورت های تقلیل و رفع آن تاسیس آموزشگاه چاپ را به دنبال داشته است. راه اندازی این مرکز آموزشی حرفه و فن در بخش خصوصی از طریق جلب همکاریهای بین المللی در دهه 40 و با تلاش های نوریانی از جمله پدیده های بی سابقه در تاریخ آموزش حرفه و فن در ایران است.
 
از مهمترین نقش های نوریانی علاوه بر فعالیت های بنگاه تجاری او، حمایت هایش در بخش فرهنگ است. به عبارت دیگر علایق قلبی او به فرهنگ، علاوه بر صنعت چاپ ناظر به تاسیس بنیاد نیکوکاری نوریانی بوده است. این بنیاد با هدف حمایت از آثار فرهنگی مولفان، پژوهشگران، هنرمندان و ادبا، شاعران و اطبا در طول نزدیک به یک دهه حیات خود با انتشار مجلدات بی مانند و نیزماهنامه های علمی تحقیقاتی جریان ساز بوده است.
 
کتاب خدمت به فرهنگ ایران با تقریظ هایی از عبدالحسین آذرنگ و تژا میرفخرایی به چاپ رسیده است. و هر دو از تلاش مولفان در انتشار این کتاب را تحسین نموده اند. مراسم رونمایی از کتاب خدمت به فرهنگ ایران، 26 خردادماه از ساعت 5 تا 7 عصر در کتابخانه ملی ایران و با حضور چهره های فرهنگی و خانواده وی برگزار خواهد شد و علاقمندان می توانند در این مراسم شرکت نمایند.  
 
  به گفته مجید خسروی دیگر مولف کتاب، مرتضی نوریانی از چهره های برجسته صنعت چاپ و پدر صنعت نوین چاپ در ایران است و پیشتر دکتر محمد حسین صفار هرندی وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جریان هفتمین جشنواره صنعت چاپ در سال 1386 لوح یادبود و سپاس از خدمات مرتضی نوریانی را به خانواده او اهدا نموده است.
 
کتاب خدمت به فرهنگ ایران در 26 خردادماه طی مراسمی با حضور چهره های فرهنگی کشور در اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رونمایی خواهد شد.

اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳
جلال
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۵
خدا روحش را شاد کند.
انسان بزرگی بود.
تهرانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
نمونه یک مسلمان واقعی بود. یک خدمتگزار بی ادعا به فرهنگ ایران.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۹
واقعا شخصیت بزرگی بود
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار