محسن پویان، در خصوص کاربردهای زرشک اظهارکرد: از میوه زرشک برای رنگ کردن لباس، تانن زدن به چرم، رنگکردن الیاف پشم، ابریشم و پنبه استفاده میشود.
وی با اشاره به اینکه زرشک الیاف را به رنگ قرمز ارغوانی در میآورد، افزود: مخلوط زرشک با زاج رنگ زرد خالص میدهد و همچنین از ریشه زرشک برای رنگکردن چرم استفاده میشود.
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسانجنوبی ادامه داد: عصار میوه زرشک با زاج زرد، رنگ قرمز ارغوانی میدهد و برای رنگ کردن پشم در صنایع قالی بافی مورد استفاده قرار میگیرد.
پویان تاکید کرد: همچنین از پوست تنه درخچه زرشک برای رنگ کردن سبدها و برای رنگ کردن الیاف پشم، ابریشم و پنبه استفاده میشود.
وی افزود: دلایلی متعدد برای استفاده از رنگهای طبیعی و معدنی برای رنگ کردن الیاف بویژه پشم وجود دارد که پایداری این رنگها و حفظ محیط زیست در نتیجه کاربرد آنها است.
پویان با اشاره به اینکه هماتوکسیلین یک رنگ طبیعی است که از مغز درخت چوب سرخ تهیه میشود، یادآورشد: نتایج پژوهشی که در ایران با هدف استفاده از رنگدانه میوه زرشک به جای هماتوکسیلین انجام شد نشان میدهد که این رنگدانه برای رنگآمیزیهای بافتی در آزمایشگاههای آسیبشناسی و بافتشناسی جایگزین خوبی برای هماتوکسیلین نسبتا گران قیمت است.
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسانجنوبی یادآور شد: علاوه بر موراد فوق از چوب زرشک نیز در صنایع چوب استفاده میشود.
استفاده از خارهای درخچه زرشک به عنوان خلال دندان
پویان با بیان اینکه چوب زرشک خوب خراطی میشود و این چوب برای خاتمکاری و منبتکاری مناسب است، اظهارکرد: چوب زرشک جلاپذیر است و این امر باعث میشود که در صنایع چوب در بسیاری موارد از آن استفاده شود.
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسانجنوبی یادآور شد: خارهای درخچه زرشک نیز میتواند به عنوان خلال دندان مورد استفاده قرار گیرد در صورتی که هم اکنون خلال دندان در سطح وسیعی از کشورهای خارج از جمله چین وارد ایران میشود.
پویان یادآور شد: از زرشک در درمان سوختگیهای ناشی از آتش نیز استفاده میشود و از این جهت با استرپتوماسیسن قابل مقایسه است.
وی با اشاره به اینکه از اثرات درمانی زرشک به دلیل اثرات بالقوه آن میتوان در بیماریهای طیور نیز استفاده کرد، یادآورشد: با توجه به این نکته که خراسانجنوبی قطب تولید مرغ گوشتی است، پژوهشهایی در این زمینه ضروری به نظر میآید.