تابناک خوزستان: خوزستان، بهعنوان «استانی که نان ایران را میدهد»، با سهم ۲۰ درصدی از تولید گندم، نقشی حیاتی در امنیت غذایی کشور دارد. این استان با تولید سالانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار تُن گندم، نان ۱۱ میلیون نفر را تأمین میکند. حجم تولید گندم در این خطّه، به گفته مسئولین مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان، ۲ برابر نیاز خوزستان است و این امر سبب شده تا این استان قطب اول تولید گندم شناخته شود.
گندم، این محصولی راهبُردی، نقش کلیدی در تأمین امنیت اقتصادی کشورها و تولید بسیاری از کالاهای ضروری دیگر در دنیا دارد. در ایران نیز این محصول بهعنوان «قوت اصلی»، نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی ایفا میکند و به همین دلیل، وزارت کشاورزی توجه ویژهای به توسعه کشت گندم در کشور دارد.
همزمانی برداشت گندم با باران اردیبهشتی خوزستان
هرگونه خسارت در تولید گندم بهعنوان حلقه آغازین زنجیره غذایی، میتواند امنیت غذایی را به خطر انداخته و وابستگی به واردات را افزایش دهد. باتوجهبه همزمانی بارندگیهای سیلآسا در اردیبهشتماه با فصل برداشت گندم در خوزستان، خطر بروز خسارات سنگین به مزارع این استان وجود داشت. به همین دلیل، تمهیداتی برای جلوگیری از خسارت به گندمزارها اندیشیده شد تا سفرههای مردم همچنان از نان گندم مرغوب خوزستان بهرهمند باشد.
سازماندهی امکانات و تجهیزات نهادها و دستگاههای استان از جمله شرکت توسعه نیشکر، سپاه حضرت ولیعصر(عج)، قرارگاه کربلا و… برای کمک به برداشت و جمعآوری گندم کشاورزان پیش از شروع بارندگیها و انتقال آن به مکانهای ایمن، یکی از این تمهیدات بود که به گفته معاون امور عمرانی استانداری خوزستان بهخوبی انجام شد تا کشاورزانی که نان مردم در بارندگیها آجر نشود و امنیت غذایی کشور هم به خطر نیفتد.
نیشکر ایستاده در کنار کشاورزان
در این میان، شرکت توسعه نیشکر از جمله ارگانهای بود که با بسیج امکانات و نیروی انسانی خود، به یاری کشاورزان مناطق پیرامونی خود شتافت و در برداشت و جمعآوری محصول گندم و انتقال آن به مکانهای امن، مشارکت فعالانهای داشت.
در این زمینه، دکتر عبدعلی ناصری، مدیرعامل این شرکت، در سخنانی به جایگاه مهم استان خوزستان در بخش کشاورزی ایران اشاره کرد و گفت: این استان با تولید محصولاتی نظیر نیشکر و گندم، قطب کشاورزی کشور محسوب میشود و هرگونه آسیب و خسارت به این محصولات راهبردی، امنیت غذایی و اقتصادی کشور را به خطر میاندازد.
وی با اشاره به اقدامات این شرکت برای کاهش خسارات ناشی از بارندگیها به مزارع گندم، اظهار امیدواری نمود که شاهد کمترین آسیب به کشاورزان منطقه باشیم. وی همچنین تأکید کرد که صنعت نیشکر، بهعنوان بزرگترین بخش کشاورزی کشور، همواره در کنار کشاورزان منطقه است و در شرایط بحرانی نیز از هیچ تلاشی برای یاری رساندن به آنها دریغ نخواهد کرد.
روستایی که گندم خود را به یاری نیشکر نجات داد
روستای «بیوض» در بخش اسماعیلیه اهواز، یکی از مناطقی است که در این بارندگیها با چالش انبارداری گندم روبرو شده بود. به گفته مدیرعامل توسعه نیشکر، این شرکت با یاری کشاورزان، بهموقع به کمک آنها آمد و با استفاده از تجهیزات خود، گندمهای دپو شده در این روستا را به انبارهای ایمن منتقل نمود. این اقدام بهموقع، از بروز خسارتهای سنگین به این محصول جلوگیری کرد.
در سایر روستاهای پیرامونی طرحهای هشتگانه نیشکری نیز این شرکت با همکاری و مشارکت ستاد مدیریت بحران استانداری خوزستان با برداشت و انتقال سریع گندمها، نقش مهمی در کاهش خسارتها داشته است.
نیشکری که گندم زیر کشت برده است
همراهی توسعه نیشکر با کشاورزان منطقه در برداشت گندم و تلاش برای جلوگیری از خسارت به گندمزارها در حالی صورت میگیرد که این شرکت خود نیز در راستای سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی برای ارتقای امنیت غذایی و همچنین تناوب کشت، بیش از پنج هزار هکتار از اراضی آیشی را زیر کشت گندم برده و این روزها در حال برداشت مکانیزه این محصول است.
مدیرعامل توسعه نیشکر با اشاره به برداشت محصول گندم در اراضی آیشی نیشکر، اظهار داشت: علاوه بر کمک به کشاورزان زحمتکش منطقه در برداشت و جمعآوری محصول گندم، تدابیر لازم برای جلوگیری از هرگونه خسارت به مزارع گندم این شرکت نیز اندیشیده شده است تا شاهد برداشت محصولی با کیفیت مطلوب باشیم.
همچنان در مسیر خودکفایی
تلاشهای شبانهروزی و تدابیر اندیشیده شده در برداشت گندم، بار دیگر نقش بیبدیل این استان در تامین سفرههای غذایی کشور را به اثبات رساند. خوزستان، با عنوان سرزمینی که نان ایران را میدهد، با به حداقل رساندن خسارتهای ناشی از بارندگی همچنان در مسیر پویایی و خودکفایی در تولید این محصول استراتژیک گام برمیدارد.