مدیر دفتر برنامه‌ریزی منابع آب سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به بیلان منفی سدهای استان در یک ماه اخیر، گفت: خروجی سدهای خوزستان تا زمان آغاز کشت پاییزه کاهش تدریجی خواهد داشت.
کد خبر: ۷۹۲۴۵۸
تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۱۲:۴۹ 02 November 2019

داریوش بهارلویی اظهار داشت: بیلان منابع و مصارف تمامی سدهای استان در یک ماه اول سال آبی جاری منفی بوده، به این معنی که میزان خروجی بیش از ورودی آب است بر همین اساس خروجی سدها کاهش یافته و این روند کاهشی تا زمان آغاز کشت پاییزه که مصارف کشاورزی در پایین دست افزایش می‌یابد، ادامه خواهد داشت.

وی افزود: برنامه ریزی منابع آب برای ۲ سناریوی تحقق و یا عدم تحقق بارشها انجام می‌شود، بنابراین باید همزمان با بسیج برای مقابله با سیل، در حفظ ذخایر آبی هم احتیاط کنیم.

بهارلویی تاکید کرد: انتظار است تمامی سازمان‌ها و دستگاه‌ها تمهیدات و اقدامات خود را برای شرایط مختلف تسریع کنند زیرا نه تنها سیلاب بلکه شرایط مختلفی ممکن است در منابع آبی به وقوع بپیوندد.

وی گفت: آخرین گزارش مرکز اقلیم شناسی کشور برای ماه‌های آینده کاهش بارندگی‌ها را به ویژه در جنوب غرب، پیش‌بینی کرده است که به یقین خوزستان و مناطقی از حوضه‌های آبریز را شامل می‌شود، بنابراین نباید فقط به سیلاب‌ها فکر کرد، بلکه به لحاظ فنی رعایت شرایط احتیاط و مراقبت از منابع آبی موجود اهمیت دارد.

بهارلویی اضافه کرد: با توجه به اینکه کشت تابستانه در اغلب زمین‌های کشاورزی خوزستان شلتوک بوده، کشت پاییزه با تاخیر و از دهه سوم آبان به بعد آغاز می‌شود که تا آن زمان مزارع نیاز آبی نخواهند داشت.

وی با بیان اینکه بارندگی روزهای اخیر در ورودی سدهای خوزستان تاثیر چندانی نداشته، اظهار داشت: بارش‌های اولیه به صورت معمول رواناب زیادی تولید نمی‌کند، از سوی دیگر سدهای خوزستان ۸.۷ میلیارد مترمکعب ظرفیت خالی دارند که حجم کافی برای این ورودی‌ها محسوب می‌شود.

بهارلویی خاطرنشان کرد: سدها و رودخانه‌های استان در شرایط پایدار هستند و خطری از لحاظ سدها پایین دست را تهدید نمی‌کند.

وی یکی دیگر از دلایل کاهش خروجی سدها را بارش‌های شدید در پایین دست عنوان کرد و افزود: این مساله از تداخل جریان خروجی آب سدها و رواناب حاصل از بارندگی در صورت وقوع جلوگیری به عمل آورده و ریسک خطرپذیری در منطقه را کاهش می‌دهد.

به گفته وی در حال حاضر خروجی سد کرخه ۱۵۰ مترمکعب درثانیه، سد گتوند (کارون) ۳۵۰ مترمکعب درثانیه، سد دز ۲۰۰ مترمکعب درثانیه و سد مارون ۲۵ مترمکعب درثانیه است.

بهارلویی ادامه داد: کاهش تدریجی خروجی سدها بستگی به شرایط هر منطقه اعم از نیاز پایین دست و میزان بارندگیها دارد.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی منابع آب سازمان آب و برق خوزستان همچنین با بیان اینکه بیشترین میزان بارش‌ها از شنبه تا دوشنبه و در شمال و شمال شرق استان پیش‌بینی شده، گفت: به طور متوسط نزدیک به ۳۰ درصد از کل بارش سال در پاییز رخ می‌دهد که مهر کمترین سهم و آذر ماه بیشترین سهم بارشی را دارد، در همین حال متوسط سهم رواناب ورودی به سدهای استان در پاییز حدود ۱۵ درصد از کل سال است.

وی افزود: ماه‌های آذر و دی پرباران ترین ماه‌های سال هستند و ماه‌های اسفند تا اردیبهشت ۵۰ درصد رواناب سالانه را به خود اختصاص می‌دهند.

مدیریت بحران خوزستان دوم آبان، نسبت به باران، آبگرفتگی معابر عمومی، سیلابی شدن مسیل‌ها، بالا آمدن سطح آب رودخانه‌ها از روز جمعه هشدار داده بود. هواشناسی خوزستان نیز اعلام کرده با تقویت سامانه بارشی از اواخر روز شنبه تا اواخر روز دوشنبه بارندگی ها ادامه می‌یابد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون) در ۴ آبان ماه، هم‌اکنون ۵۲ درصد از حجم مخزن سدهای کشور پر بوده که این رقم سال گذشته در همین بازه زمانی حدود ۳۸ درصد بوده است. بر اساس این گزارش از ابتدای مهرماه تاکنون سدهای کشور همچنان روند تخلیه آب موجود در مخازن خود را در دستور کار قرار داده‌اند تا برای تسکین سیلاب‌های احتمالی آماده باشند.

با وجودی که هواشناسی خوزستان بارش های نرمال و کمی بیش از نرمال را برای ۲ ماه نخست پائیز پیش بینی کرده شورای بحران خوزستان، از مرداد ماه امسال هشدار سیل در استان را در سال آبی آینده صادر کرده تا ضمن آمادگی رویارویی با سیلاب احتمالی، خسارت‌های سیل بهار ۹۸ تکرار نشود.

در پی طغیان رودخانه‌های کرخه، کارون و دز ۲۱ شهرستان دچار سیلاب شدند. ۱۳۳ روستا به زیر آب رفت و ۳۷۴ روستا به صورت جزیی و کلی تخلیه شدند. به گفته وزیر کشور ۴۰۰ هزار نفر در خوزستان تحت تاثیر سیل بهار امسال بودند.

منبع: ايرنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار