نتايج حاصل از بررسيهای كوتاه مدت در ايستگاه فيروزكنده، مسئولين وقت كشاورزی كشور را برآن داشت تا نسبت به تأسيس ايستگاه تحقيقات برنج آمـــل (در سال 1342) واقع در كيلومتر 10 جاده جديد آمل-بابل با امكانات بيشتر اقدام نمايند و با تبديل آن به معاونت مؤسسه در سال 1372 دامنه فعاليت های تحقيقاتی در استان در بخش های مختلف از جمله آفات و بيماريها و علف‌های هرز، خاک و آب، اصلاح بذر و فنی و مهندسی گسترش يافت.
کد خبر: ۷۳۱۲۷۹
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۴:۵۰ 05 April 2019

 به گزارش تابناک مازندران، متاسفانه مطلع شدیم رئیس اسبق مؤسسه تحقیقات برنج آمل درگذشت.  مؤسسه تحقیقات برنج کشور مستقر در آمل با ۵۶ سال فعالیت تحقیقاتی، یکی از واحدهای پژوهشی، کاربردی و اثرگذار در تولید برنج کشور است، مهندس جعفر باباپور از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۰ به مدت ۵ سال مدیر معاونت مؤسسه تحقیقات برنج آمل را بر عهده داشت.

بر اساس این گزارش، مدیران معاونت تحقیقات برنج آمل از بدو تأسیس تا کنون به شرح زیر است:

۱_ مهندس سیفی (1342-1344)
۲_ مهندس محمد جواد معین (1344-1355)
۳_ مهندس حسن عباسخانی دوانلو (1355-1360)
۴_ مهندس حسین عطاران (1360-1361)
۵_ مهندس احمد اشراقی (1361-1365)
۶_ مهندس جعفر باباپور (1365-1370)
۷_ مهندس حبیب الله عارفی (1370-1373)
۸_ مهندس احمد اشراقی (1373-1377)
۹_ دکتر فرامرز علی‎نیا گردرودباری (1377-1378)
۱۰_ مهندس منصور بهرامی (1378-1387)
۱۱_ دکتر مرتضی نصیری (1387-1390)
۱۲_ دکتر علی مومنی (1390-139۰)
۱۳_ دکتر عبدالرحمن عرفانی (از 1393 تا کنون)

كشت برنج در ايران سابقه طولانی داشته و به 3-2 هزار سال می‌رسد. از اسناد تاريخی چنين بر می‌آيد كه كشت برنج درايران در زمان هخامنشيان رواج داشت. فعاليتهای تحقيقاتی برنج در كشور از سال 1334 با جمع آوری ارقام بومی و بررسيهای اوليه روی آنها آغاز گرديد كه منجر به تهيه لاينهای خالص از دو طريق گزينش توده‌ای و گزينش انفرادی گرديد. ازسال 1339 با تأسيس ايستگاه بررسی برنج رشت و در سال 1342 با تأسيس ايستگاه بررسی برنج آمل و ورود ارقام خارجی ‌به ايران و شروع دورگ گيريها، تحقيقات برنج وارد مرحله جديدی شد. با شروع پروژه هيبريداسيون (دورگ‌گيريی) محققين‌ اقدام به مطالعه روی خصوصيات ژنتيکی برنج برای انتخاب نژادهای برتر به منظور دورگ‌گيری بر طبق اهداف بهنژادی ‌نمودند.
اين اهداف شامل توليد ارقام پرمحصول با كيفيت مناسب‌، پاكوتاهی‌، زودرسيی، مقاومت به آفات و بيماريها و ورس‌ ... بوده است.

قبل از تأسيس مؤسسه تحقيقات برنج كشور، تحقيقات در زمينه‌های مختلف به صورت غير منسجم و ناهماهنگ در بخشهای مختلف انجام ميیگرفت‌. تا اينكه با ايجاد مراكز تحقيقات كشاورزی در استانها تحقيقات آن منسجم‌تر گرديد و باتشكيل شورای هماهنگی تحقيقات برنج كشور در سال 1369 فعاليت‌های تحقيقاتی برنج با انسجام بيشتری دنبال شد.

در تداوم تلاش‌های مذكور ضرورت تشكيل مؤسسات تک محصولی از جمله مؤسسه تحقيقات برنج احساس شد تا اينكه درسال 1372 مؤسسه تحقيقات برنج کشور در رشت و معاونت آن در مازندران (آمل‌)، تأسيس شد.

با توجه به سطح زير كشت برنج در مازندران و نياز به انجام تحقيقات برای رفع مشكلات و بهينه كردن روشهای كاشت، داشت و برداشت و نيز پاسخ گويی به مشكلات فنی شاليكاران اولين ايستگاه تحقيقات برنج كشور در سال 1340 در ايستگاههای استيجاری فيروزكنده ساری در زمينی به مساحت 7/4 هكتار تأسيس گرديد. نتايج حاصل از بررسيهای كوتاه مدت در ايستگاه فيروزكنده، مسئولين وقت كشاورزی كشور را برآن داشت تا نسبت به تأسيس ايستگاه تحقيقات برنج آمـــل (در سال 1342) واقع در كيلومتر 10 جاده جديد آمل-بابل با امكانات بيشتر اقدام نمايند و با تبديل آن به معاونت مؤسسه در سال 1372 دامنه فعاليت های تحقيقاتی در استان در بخش های مختلف از جمله آفات و بيماريها و علف‌های هرز، خاک و آب، اصلاح بذر و فنی و مهندسی گسترش يافت.

اين معاونت در حال حاضر دارای يک ايستگاه اصلی به مساحت 20 هكتار (13 هكتار مزرعه آزمايشی ، 7 هكتار اداری و مسكونی‌) و يک ايستگاه فرعی در غرب مازندران (چپرسر تنكابن‌) به مساحت 6 هكتار (5 هكتار مزرعه آزمايشی و یک‌ هكتار محوطه اداری‌) و تعدادی مزارع استيجاری در مناطق مختلف استان می‌باشد كه كليه فعاليتهـــای تحقيقاتی و توليد بذور مادری در اين مزارع انجام می گيرند.

خبر:الهام زارعی

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار